Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA będąc partnerem KSOW i realizując operację pt. "Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw" w partnerstwie z Gminą Pleśna, Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała oraz z Regionalnym Stowarzyszeniem Mieszkańców Gminy Wojnicz ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w dwóch ważnych dla rolnictwa ekologicznego wydarzeniach, które będą miały miejsce w Rzuchowej i Pleśnej (woj. Małopolskie, Powiat Tarnowski, Gmina Pleśna) kolejno w dniach 21-22 lipca 2018 roku.
Jako pierwsze odbędzie się Spotkanie / warsztat rolników ekologicznych, który ma na celu zintegrowanie indywidualnych rolników, producentów, „grup producentów”, wymianę doświadczeń jak również przeprowadzenia dyskusji w jaki sposób zwiększyć świadomość konsumentów w zakresie prawidłowego identyfikowania żywności ekologicznej oraz w jaki sposób rozwijać system sprzedaży bezpośredniej na linii konsument – rolnik. (Rzuchowa, 21 VII 2018 roku)
- FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY do projektu KSOW - wersja .pdf - wersja .doc
Drugie w kolejności wydarzenie to impreza plenerowa "EkoFest" – „Ekologia! to jest to!” - czyli promocja żywności ekologicznej i producentów przy Święcie Owoców i Produktów Pszczelich w Gminie Pleśna w ramach której zorganizowanych zostanie 40 stoisk z żywnością ekologiczną z terenu kraju. "EkoFest" to nowa impreza, która ma na celu promocję zarówno rolników produkujących żywność ekologiczną, żywności ekologicznej oraz znaku żywności ekologicznej tzw. „Euro Liścia”. W ramach stoisk wystawcy będą mieli możliwość zaprezentowania produkowanej przez siebie żywności uczestnikom organizowanego wydarzenia, przeprowadzenia różnych warsztatów
i prezentacji jak również nawiązania kontaktów czy relacji między sobą co wydaje się szczególnie istotne w kontekście współpracy rolników. Promocji żywności ekologicznej towarzyszyć będą prezentacje samych rolników i ich wyrobów na scenie głównej jak też pokazy kulinarne czy konkursy. W trakcie wydarzenia przedstawione zostaną korzyści i możliwości jakie daje uzyskanie statusu rolnictwa ekologicznego w ramach istniejących systemów jakości żywności oraz umożliwienie producentom bezpośredniego przedstawienia tych korzyści i sposobu w jaki sami pokonali bariery przystąpienia do systemu co pozwoli na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. (Pleśna, 22 VII 2018 roku)
Grupę docelową powyższych działań tj. spotkania / warsztatu jak też wystawców w ramach imprezy plenerowej stanowią rolnicy ekologiczni czyli rolnicy prowadzący gospodarstwa i produkujący metodami zgodnymi z wymogami rolnictwa ekologicznego – uprawnieni do posiadania znaku rolnictwa ekologicznego tzw. „Euroliścia” lub będący pod nadzorem uprawnionej jednostki certyfikującej
w trakcie konwersji.
Udział w spotkaniu/warsztacie jak też w imprezie plenerowej w postaci wystawcy jest możliwy po wcześniejszym przesłaniu kompletnego formularza zgłoszeniowego i po zakwalifikowaniu uczestnictwa na podstawie kolejności zgłoszeń. Impreza plenerowa jest ponad to bezpłatna i ogólnodostępna dla wszystkich odwiedzających zainteresowanych tematyką żywności ekologicznej.
Więcej informacji można uzyskać pod nr. telefonów: 14 307 05 01, +48 608 42 46 60
Zapraszamy do udziału w wydarzeniach!
Formularz zgłoszeniowy wraz ze szczegółowymi informacjami o Warsztacie, konferencji oraz o Imprezie plenerowej dostępne są na stronie www.grupa.odrolnika.pl
HARMONOGRAM OGÓLNY
Spotkania / warsztatu dla rolników ekologicznych
Realizacja przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA na podstawie zawartej z Centrum Doradztwa Rolniczego umowy nr KSOW/2/2018/046 z dnia 05 czerwca 2018 r. operacji pn.:
"Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw"
w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Miejsce: Rzuchowa – Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, Rzuchowa 1A, 33-114 Rzuchowa
Termin szkolenia | Godzina rozpoczęcia | Miejsce szkolenia | Szacowana liczba godzin |
21.07.2018 r. | 11:00 |
Rzuchowa Centrum Produktu Lokalnego, Rzuchowa 1A, 33-114 Rzuchowa | 7 |
Zarząd Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA
ma zaszczyt zaprosić Państwa na Spotkanie i jednocześnie warsztat rolników ekologicznych,
który odbędzie się w dniu 21 lipca 2018 roku tj. sobota w Centrum Produktu Lokalnego
w Rzuchowej (Rzuchowa 1A, 33-114 Rzuchowa)
HARMONOGRAM SZCZEGÓŁOWY
Spotkania / warsztatu dla rolników ekologicznych
Data |
Godziny realizacji |
Liczba |
Temat zajęć |
Prowadzący zajęcia |
I dzień | ||||
21-07-2018 |
10:30-11:00 |
|
Rejestracja uczestników |
|
10:45-11:00 |
|
Serwis kawowy |
| |
11:00-11:15 |
|
Przywitanie uczestników, wprowadzenie do szkolenia, sprawy organizacyjne |
| |
11:15-12:45 |
2 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Europejskie przykłady integracji najwyższej jakości produktów lokalnych i regionalnych z jakościową ofertą gastronomiczną. Studium przypadku Genuss Region Osterreich – kompleksowe działania na poziomie lokalnym w Austrii w kontekście możliwych do realizacji działań w Polsce w zakresie żywności ekologicznej np. Polska kraj ekologiczny.
Czas trwania – 45 min. ---------------------------------------------------- Warsztaty i praca w grupach
Podział uczestników szkolenia na grupy w zależności od zadania na 2 grupy lub 5 grup. Każda z grup odpowiadać będzie na pytania zadane na podstawie przedstawianej wcześniej prezentacji jak również realizować zadania wspomagające zgłębienie tematu spotkania/warsztatu.
Czas trwania – 45 min. |
……………………
………………………
| |
12:45-13:00 |
|
Serwis kawowy |
| |
13:00-13:45 |
1 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Możliwości sieciowania współpracy na linii producenci spożywczy i jakościowe restauracje na przykładzie imprezy promującej kuchnie francuską - "Goût de France/Good France" w kontekście sieciowania takiej współpracy w rolnictwie ekologicznym w Polsce.
Czas trwania – 45 min. |
…………………… | |
13:45-14:45 |
|
Serwis kawowy Obiad |
| |
14:45-17:00 |
3 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Pomysły na wspólne działania promocyjne i komercjalizacyjne producentów jakościowych produktów ekologicznych w Polsce.
Czas trwania – 45 min. ----------------------------------------------------- Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Korzyści promocyjne, a możliwości komercjalizacji wynikające z przynależności do sieci współpracy w Polsce i Europie Panel Dyskusyjny
Czas trwania – 90 min. |
………………….
………………….. | |
17:00-17:30 |
|
Wystąpienia uczestników spotkania/warsztatu
Czas trwania – 30 min. |
| |
17:30-19:00 |
2 |
Podsumowanie szkolenia
pytania od uczestników.
Czas trwania – 90 min. |
………………….. | |
Razem godzin lekcyjnych / zegarowych |
8 / 7 |
|
|
PROGRAM
Imprezy Plenerowej "EkoFest" – „Ekologia! to jest to!”
Realizacja przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA na podstawie zawartej z Centrum Doradztwa Rolniczego umowy nr KSOW/2/2018/046 z dnia 05 czerwca 2018 r. operacji pn.:
"Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw"
w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Miejsce: Pleśna – Gmina Pleśna, powiat Tarnowski, woj. Małopolskie
Termin wydarzenia |
Godzina rozpoczęcia |
Miejsce wydarzenia |
Szacowana liczba godzin |
22.07.2018 r. |
13:30 |
Pleśna Obok Urzędu Gminy Pleśna, Pleśna 240, 33-171 Pleśna |
6,5 |
Wydarzenia na scenie głównej:
13.20 - 13:30 – rozpoczęcie „EkoFestu” – „Ekologia! to jest to!” (czas 10 min)
13.30 - 14:00 – prezentacja wystawców na scenie, prezentacja znaku rolnictwa ekologicznego (czas 30 min)
14.05 - 14:30 – pokaz kulinarny (I wejście) (czas 25 min)
14.30 - 15:00 – czas dla wystawcy (rolnik) (czas 30 min)
15.00 - 15:20 – pokaz kulinarny (II wejście) (czas 20 min)
16.20 - 16:40 – pokaz kulinarny (III wejście) (czas 20 min)
18.35 - 19:00 – pokaz kulinarny (IV wejście) (czas 25 min)
19.00 - 19:07 – konkurs ekologiczno-kulinarny (czas 7 min)
Czas otwarcia stoisk w ramach strefy wstawienniczej:
14:00 - 19:00 – stoiska wystawiennicze w strefie „EkoFestu” – „Ekologia! to jest to!” (czas 300 min)
Zarząd Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA
ma zaszczyt zaprosić Państwa na Spotkanie i jednocześnie warsztat rolników ekologicznych,
który odbędzie się w dniu 21 lipca 2018 roku tj. sobota w Centrum Produktu Lokalnego
w Rzuchowej (Rzuchowa 1A, 33-114 Rzuchowa)
HARMONOGRAM SZCZEGÓŁOWY
Spotkania / warsztatu dla rolników ekologicznych
Data |
Godziny realizacji |
Liczba |
Temat zajęć |
Prowadzący zajęcia |
I dzień | ||||
21-07-2018 |
10:30-11:00 |
|
Rejestracja uczestników |
|
10:45-11:00 |
|
Serwis kawowy |
| |
11:00-11:15 |
|
Przywitanie uczestników, wprowadzenie do szkolenia, sprawy organizacyjne |
| |
11:15-12:45 |
2 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Europejskie przykłady integracji najwyższej jakości produktów lokalnych i regionalnych z jakościową ofertą gastronomiczną. Studium przypadku Genuss Region Osterreich – kompleksowe działania na poziomie lokalnym w Austrii w kontekście możliwych do realizacji działań w Polsce w zakresie żywności ekologicznej np. Polska kraj ekologiczny.
Czas trwania – 45 min. ---------------------------------------------------- Warsztaty i praca w grupach
Podział uczestników szkolenia na grupy w zależności od zadania na 2 grupy lub 5 grup. Każda z grup odpowiadać będzie na pytania zadane na podstawie przedstawianej wcześniej prezentacji jak również realizować zadania wspomagające zgłębienie tematu spotkania/warsztatu.
Czas trwania – 45 min. |
……………………
………………………
| |
12:45-13:00 |
|
Serwis kawowy |
| |
13:00-13:45 |
1 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Możliwości sieciowania współpracy na linii producenci spożywczy i jakościowe restauracje na przykładzie imprezy promującej kuchnie francuską - "Goût de France/Good France" w kontekście sieciowania takiej współpracy w rolnictwie ekologicznym w Polsce.
Czas trwania – 45 min. |
…………………… | |
13:45-14:45 |
|
Serwis kawowy Obiad |
| |
14:45-17:00 |
3 |
Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Pomysły na wspólne działania promocyjne i komercjalizacyjne producentów jakościowych produktów ekologicznych w Polsce.
Czas trwania – 45 min. ----------------------------------------------------- Wykład z elementami konwersatorium - prezentacja;
Korzyści promocyjne, a możliwości komercjalizacji wynikające z przynależności do sieci współpracy w Polsce i Europie Panel Dyskusyjny
Czas trwania – 90 min. |
………………….
………………….. | |
17:00-17:30 |
|
Wystąpienia uczestników spotkania/warsztatu
Czas trwania – 30 min. |
| |
17:30-19:00 |
2 |
Podsumowanie szkolenia
pytania od uczestników.
Czas trwania – 90 min. |
………………….. | |
Razem godzin lekcyjnych / zegarowych |
8 / 7 |
|
|