Otwarcie inkubatora przetwórstwa

Dzięki środkom z budżetu państwa w ramach „Polskiego Ładu” oraz  dofinansowaniu z budżetu gminy Czchów wykonano pełną modernizację obiektu po dawnej restauracji w Rynku w Czchowie oraz zakupiono pełne wyposażenie sprzętowe pod kątem działalności przetwórczo-gastronomicznej.

Idea zagospodarowania tego budynku i utworzenia w nim Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Produktów Rolnych w Czchowie towarzyszyła władzom gminy Czchów już od 2018 roku. Wtedy to podejmowano pierwsze próby pozyskania środków finansowych na to zadanie w ramach konkursu ogłoszonego przez Lokalną Grupę Działania „Na Śliwkowym Szlaku”. Niestety zły stan techniczny budynku, konieczność wykonania całościowego remontu, znacząco przekraczały dostępne środki w ramach LGD. Dopiero nabory w ramach rządowego programu pozwoliły na wykonanie niezbędnych prac, wyposażenie obiektu w liczne sprzęty gastronomiczne i produkcyjne.

Usługami realizowanymi w inkubatorze będą: wynajem linii produkcyjnej do produkcji soków (owocowe, warzywne, mętnych wyciskanych na prasie), do produkcji dżemów, konfitur, sosów, przecierów (przetwory warzywne, sałatki, warzywa w zalewach, pasty), do produkcji mącznej (piekarsko-ciastkarska, pieczywa specjalne) lub wynajem wybranych urządzeń. Będzie możliwość dostarczenia własnych surowców, które zostaną przetworzone przez pracownika inkubatora w zakresie posiadanych linii produkcyjnych. Inkubator będzie służył mieszkańcom gminy, a przede wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich z gminy Czchów, jako miejsce do wytwarzania lokalnych produktów, z opcją dalszej sprzedaży.2 inkubator otwarcie 2

W środę 20 marca br. dokonano uruchomienia inkubatora, który już od piątku, w ramach dni otwartych, będzie miejscem sprzedaży rękodzielnictwa oraz przysmaków świątecznych, przygotowanych przez KGW z terenu gminy Czchów. Symbolicznego przecięcia wstęgi  dokonali: Alicja Mordarska – Przewodnicząca Rady Miejskiej w Czchowie, Marek Chudoba - Burmistrz Czchowa oraz przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Czchów.